Táplálkozás hatása a bőrre

Táplálkozás hatása a bőrre

A táplálkozással egyes tápanyagok elegendő mennyiségben történő bevitele bőrünk egészségének szempontjából elengedhetetlen. A különféle kozmetikumok alkalmazása mellett a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, valamint az egészségre káros anyagok bevitelének a kerülése is fontos.

A tápanyagok és vitaminok legjobb hasznosulása szempontjából a friss és természetes táplálék fogyasztását helyezzük előtérbe.
 
Az A-, C-, E- és B-vitaminok, a cink, valamint az omega-3 zsírsavak a bőr szépségének őrei. Hiányukban súlyos bőrproblémák alakulhatnak ki, elegendő mennyiségben történő pótlásukkal viszont a nemkívánatos bőrtünetek csökkenthetők.

  • Az A-vitamin pótlásával növelhetjük bőrünk kórokozókkal szembeni ellenálló - képességét és segíthetjük a problémás bőr gyógyulását. Fogyasszunk tehát bőségesen májat, tengeri halakat, brokkolit, sárgarépát, salátát és petrezselymet.
  • A C-vitamin direkt antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a kollagént károsító, így a bőr öregedésének felgyorsulásáért nagyban felelős szabad gyököket. A C-vitamin fő forrásai a különféle gyümölcsök (pl. citrusfélék, eper, málna, ribizli, kivi) és zöldségek (pl. brokkoli, zöldpaprika, káposzta, karfiol, kelbimbó). Mivel hő hatására könnyen lebomlik, érdemes nyers növények fogyasztásával gondoskodni rendszeres pótlásáról.
  • A B-vitaminoknak fontos szerepük van a bőr védelmében, és regenerálódásában. A B2-vitamin pótlása érdekében iktassunk be étrendünkbe 1-1 pohár joghurtot, valamint fogyasszunk rendszeresen halat, hüvelyeseket, sajtot és tojást. B6-vitaminban gazdag táplálékok a máj, halak, tojás, búzacsíra, brokkoli, olajos magvak stb. A Niacin (B3-vitamin), a Pantoténsav (B5-vitamin, valamint a Biotin (H-vitamin) szintén elengedhetetlen bőrünk épségéhez. A B3 főként tojásból, májból, húsokból és élesztőből pótolható, a B5 pedig nagyobb mennyiségben a tojásban, valamint a száraz hüvelyesekben lelhető fel. A Biotin természetes forrása a tojássárgája és az olajos magvak.
  • Az E-vitaminnak a bőrsejtek megújulásában és a káros szabad gyökök megkötésében kimagasló szerepe van. C-vitaminnal együtt adagolva különösen jó védelmet nyújt, ugyanis az aszkorbinsav képes az E-vitamin regenerálására, biztosítva ezzel a folyamatos antioxidáns védelmet. Fő forrásai a növényi eredetű olajok (pl. kukorica-, napraforgó-, és repceolaj), az olajos magvak, a búzacsíra és a hüvelyesek.
  • Az Omega3 zsírsavak gyulladáscsökkentő képességüknek köszönhetően egyes bőrbetegségek megelőzésében és leküzdésében fontos szerepük van, ráadásul a száraz bőr regenerálódását is segítik.
  • Cink hiányában aknék jelenhetnek meg a bőrön, valamint a sebgyógyulás folyamata is lelassulhat, ezért mindenképpen pótoljuk lencse, spenót, osztriga, rák, búzacsíra, és tojás fogyasztásával.

Válasszunk tiszta és hatékony kozmetikumokat!     

                                                      

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha érdekelnek legújabb megosztásaink!

FELIRATKOZOM

Szeretném elsőként elolvasni a legújabb cikkeket.