Életmódváltás az életért
Írhattam volna, hogy a szépségért, vagy az egészségért, de ebből a szempontból valóban maga az élet a legfontosabb. Igyekezzünk kialakítani a saját reform életünket, ami folyamatos tanulást igényel. Ebben segíthet ez a cikk.
Egy fast food társadalomba születtünk, ahol sokan a kész, instant megoldásokat szeretik megkapni, legyen az mirelit pizza vagy gyorséttermi étel, 3 az 1-ben sampon vagy multifunkcionális csodakütyü.
A Beauty napon sokan kérték, hogy írjak többet a napi rutinba beilleszthető tippekről. Íme.
Extrém érzékeny is vagyok, 3 éves koromban egy tíz emeletes épületben, a rothadó szemét szagától hatalmas hólyagok jelentek meg rajtam, majd egész gyerekkoromban folyamatosan ekcémás voltam és sokat fájt a hasam.... Talán ezért is érdekel jobban az egészség, mint másokat. Egészségügyi szakközépiskolába, majd orvosi egyetemre jártam, mégis a legtöbbet azóta autodidakta módon a saját tapasztalataim által tanultam meg.
Amikor néhány éve kiköltöztünk a Pilisbe, azonnal otthon éreztem magam, mégis nagyon komoly feladat volt elkezdenünk egy nagy kertet művelni gyümölcsfákkal, bokrokkal, gyeppel, virágos- és fűszerkerttel. Nap, mint nap foglalkoznom kellene vele...
Gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem falun és tanyán, és ma már sajnálom, hogy nem figyeltem jobban, mert most nem áll ott senki a hátam mögött, aki megmondja, hogyan és mikor kell metszeni a fát, mi az a bio lemosó permet, milyen típusú és szárazságú fa a legideálisabb a kandalló befűtésére, és hogy hova érdemes ültetni a paradicsomot és a kaprot. De azért belejöttem, és évről évre egyre ügyesebb vagyok.
Magas ágyásokban gazdálkodunk, minden évben új gyümölcs fákat ültetünk. Megtanultuk elfogadni, hogy a természetben nincs két egyforma ősz, nyár, nincs két egyforma termés, hogy egy üveg szörp vagy lekvár elkészítése mennyi munkával jár, hogy a paradicsom gyakran hirtelen és egyszerre érik, és hogyan érdemes gazdaságosan veteményezni... Ma még a kert inkább hobbi és lelki gyógyír, mint valódi gazdálkodás, de azért igyekszem...
Törekszem jó minőségű élelmiszereket vásárolni, még ha ez nagy kihívást is jelent. Ma már a megérzéseimre hallgatva és persze a címkéket tudatosan végigböngészve vásárolok. Nagy kamrám van és hű vagyok, megtanultam, hogy ami jól bevált azt veszem nagy tételben és így könnyebb dolgom van a vásárlásnál.
Ebben a "hightech" világban szeretek webshopokban vásárolni, szeretek házhoz szállíttatni, mert sok időt és energiát spórolok meg vele. Szeretek piacra járni és friss zöldséget, gyümölcsöt vásárolni.
Nem vagyok szélsőséges, nem követek speciális étrendeket, és imádok enni. De csak olyat, ami jót tesz nekem – a testemnek és a lelkemnek.
Eszem mindent, amit régen is ettek az emberek, és azt is amit megkívánok, de arra törekszem, hogy ne legyen benne adalékanyag, tartósítószer, ízfokozó, aroma, méreganyag.
MILYEN ÚJ SZOKÁSAIM LETTEK?
- magam őrölöm a gabonát a kis malmunkban, ebből a lisztből sütök kenyeret ha tehetem, és a gluténmentes liszteket imádom
- reggel frissen préselt gyümölcs és zöldségleveket iszunk, amit gyümölcspréssel készítünk
- minden nap eszek frissen préselt lenmagot, chia magot vagy valamilyen gabona pelyhet, müzlit
- sok olajos magot és saját aszalású gyümölcsöt és zöldség chipset eszek
- nem veszem meg azokat a feldolgozott élelmiszereket, amiben sok az adalékanyag, tartósítószer, aroma és ízfokozó. Különösen igaz ez a felvágottakra, szószokra, pékárukra. Inkább eszünk saját magunk készített lekváros kenyeret, palacsintát
- minden nap eszek hidegen sajtolt olajat – kedvencünk a tökmag olaj, a lenmag olaj, az olíva olaj
- laktózmentes tejterméket vásárolok
- cukor helyett szirupokat (rizs, datolya) és mézet használunk
- sokat iszunk, főleg vizet és gyógyteákat
- olajban sült ételeinket hidegen sajtolt olajban sütöm
- az ipari liszteket, pékárukat kerülöm, valódi magyar lisztekből készült kovászolt kenyeret eszünk
- tablettás vitaminokat nem, de szuperfoodokat sokat eszünk: napi ó 5 db Chlorella alga tabl. , 5 db Spirulina alga tbl., és más gyógynövény kivonatok, teák
Nálunk is van a spájzban csoki, sőt még az éjjeliszekrényemben is! Nyáron pedig esténként ha jól esik, sört is iszom. De mindenből olyat választok, amiben nincsenek adalékok. Valahogy ez már rutinná vált, nem is kell rá odafigyelni.
Lehet, hogy ez ma „többe” kerül, de megéri. Itt nem kimondottan a pénzre gondolok, - pedig igen, az értékes étel sokkal drágább, - hanem az időre és az odafigyelésre. Ebből van talán most a legkevesebb.
Tudatosan fejlesztem az önszeretetemet. Rám fér. Azt tapasztalom, hogy az életem, életterem és a fizikai testem tisztelete is sokat fejlődik azáltal, ha tudatosabbá válok a táplálkozásomra.
Hosszútávon ez az arany középút nekem nagyon beválik, és mindez úgy kivitelezhetem, hogy nem töltöm az egész napot a konyhában.
ALAP TANÁCSOK:
- mindig olvassuk el a vásárolt élelmiszerek címkéjét és amiben tartósítószer, ízfokozó, állomány javító és egyéb adalékok vannak, azt tegyük vissza
- amit tudunk, készítsünk magunk, persze csak annyit, amennyi jól esik, ne legyen teher vagy kényszer
- még ma kezdjük el a természetes ételek és italok fogyasztását
- nem kell egyik napról a másikra mindent megváltoztatni, elég ha egy dolgot megváltoztatunk, aztán ha rutinná válik, jöhet a következő.