Natúr kozmetikumok modern tartósítása
A hagyományos kozmetikumokat eleve sokáig elálló alapanyagokból készítik, ezen felül még olyan erős konzerválószerekkel is tartósítják őket, hogy nemcsak hogy felbontásig évekig tárolhatók, de mikrobiológiai stabilitásukat akkor is megőrzik, ha felbontás után sokszor szennyeződnek, vagy magas hőmérsékletnek vannak kitéve.
Miben mások a natúr kozmetikumok?
A natúrkozmetikumok összetevői sokkal érzékenyebbek és a felhasználható konzerválószerek köre is igen szűk. Gondoljunk arra, mi történne a hétvégi ebéddel, ha néhány napig kint felejtenénk a konyhaasztalon. Hasonló folyamatok játszódnak le egy tartósítószer nélküli natúrkozmetikumban, melynek összetevői nagyrészt növényi, részben ehető anyagok. A vizet tartalmazó emulziók ideális táptalajt képeznek a baktériumok, élesztő- és penészgombák szaporodásához, ezért elengedhetetlen ezen emulziók megfelelő tartósítása.
A tartósítás mindig kompromisszum. Egy megromlott krém veszélyt jelenthet a bőrünkre, mely már akkor elváltozásokat mutathat – egyéni érzékenységtől függően -, amikor a krém megromlása még szemmel nem látható. Ezért olyan tartósítási módszert kell választanunk, mely megóv minket egy romlott emulzió használatának következményeitől, de nem káros, akár jótékony hatású az egészségünkre.
A natúr kozmetikumokban leggyakrabban alkalmazandó tartósítószerek – az alkohol, az illat és aroma anyagok - ugyanakkor a megfelelő koncentrációban igen bőrbarát, jól tolerálható anyagok csak a baktériumok és gombák szaporodását gátolják. Ahhoz nem elég agresszívek, hogy elpusztítsák ezeket a kórokozókat, ezért az újonnan bekerülő szennyeződések lehetőségét minimalizálni kell.
Az általunk használt Totarol (újzélandi totara fa kivonata) kivételt képez, mert kiváló antibakteriális hatású, mind a Gram negatív és Gram pozitív baktériumokat elpusztítja, emellett fantasztikusan jó antioxidáns.
Emellett jótékonyak olyan – eredetileg növényekben fellelhető, természetazonos - illat és aromaanyagok használata, melyeket maguk a növények is azért termelnek, hogy megvédjék magukat a kórokozóktól. Ilyenek pl. a benzoesav, a benzilalkohol és a szorbinsav.
A DRHAZI készítmények gyártása során fokozottan figyelünk a sterilitásra, emellett olyan antibakteriális hatású illóolajakkal (teafa, benzoe), növényi kivonatokkal (japán lonc, rozmaring, totarol, amerikai rezgő nyár) és biofermentekkel (retek gyökér bioferment) gazdagítjuk a kozmetikumokat, melyek segítik a mikrobiológiai stabilitás megőrzését.
A 100% natúr kozmetikumoknál alkalmazandó szelíd eljárások, tartósítási módszerek nem teszik lehetővé azt, hogy a termék a felbontás után kívülről bevitt szennyezéseknek legyen kitéve. Ezért ezeket a kozmetikumokat nem tégelyekbe, hanem steril airless adagolókba csomagoljuk.
A natúrkozmetikumokra friss kozmetikumként kell tekinteni és konzerválási módszertől függően a felbontástól számítva 12-16 héten belül érdemes felhasználni őket.
Az általunk használt természetes tartósítószerek:
- Totarol - Podocarpus totara extract
- Benzoe olaj - Styrax tonkinensis resin oil
- Borsmenta olaj - Mentha piperita oil
- Japán lonc kivonat - Lonicera japonica flower extract
- Amerikai rezgő nyár kéreg kivonata - Populus termuloides bark extract
- Fekete retek gyökér biofermeent - Radisch root ferment filtrate
- Növényi alkohol (max. 10%) - Ethanol
- Pálmarózsa olaj - Cymbopogon martinii oil
- Rozmaring olaj és kivonat - Rosmarinus officinalis extract
- Teafa olaj - Melalenca alternifolia oil
- Télizöld olaj - Gaultheria probumbens oil
- Ylang olaj - Cananga odorata oil