Krumplidiéta
Bőrünk szépsége és az emésztőrendszerünk állapota között szoros a kapcsolat. Egészséges bőr esetén is szívesen javaslom időnként az emésztőrendszer tehermentesítését, hogy tisztuljon és regenerálódjon. Ilyen esetben havonta néhány napos diéta is áldásos. Beteg bőr esetén pedig még fontosabb, mert kiválóan segítheti a szervezet regenerálódását, és akár több hetes kúrát is tarthatunk.
Egy enyhe lúgosító méregtelenítő diétáról van szó. Hatására kiürülnek a szervezetben felhalmozott ödémák és gyulladást keltő anyagok. A szövetek tehermentesülnek, javul a keringés, és fittebbnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat.
Kiválóan alkalmas önmagában is 1-4 hétig méregtelenítésre, megújulásra, mert intenzíven leveszi a terhelést az emésztőrendszerről, így kiválóan tud regenerálódni.
A FŐBB SZABÁLYOK AMIT BE KELL TARTSUNK
- A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
- Legalább napi 2,5 – 3 liter ásványvizet el kell fogyasztani.
- Lehetőleg este már csak kevés gyümölcsöt együnk és főleg ne puffasztót a csonthéjas magvúak, mint a szilva, barack, cseresznye és a szőlő is kerülendő).
- Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
- Tilos a kúra során zsírban sült burgonyát (pomes, hasábburgonya) fogyasztani!
- a kúra alatt tilos húst és édességeket enni!
- a salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük, esetleg mélyhűtöttből.
- ne használjunk konzerveket, porleveseket!
- A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, ill. természetes fűszereket, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.
- A salátákra semmilyen majonézes öntetet ne tegyünk.
- Délben fogyaszthatunk bármilyen zöldséglevest is, azok elkészítéséhez ne használjunk mesterséges ízesítő szereket (leveskocka, porok, stb.), zsírt, habarást, vagy rántást.
- Néha a krumplit le lehet cserélni sótlan főtt barna rizsre is.
- A kúra alatt tilos alkoholt fogyasztani!
NÉHÁNY JÓ TANÁCS
- Csak nagyon minimálisan sózzuk az ételeket (ha lehet, teljesen el is hagyhatja!) és részesítsük a nátriumszegény sót előnyben.
- Rágjunk meg mindent nagyon alaposan.
- A burgonya esetleg barna rizzsel vagy puliszkával is helyettesíthető.
- Étkezések között gyümölcs, gyógyteák, folyadék és frissen centrifugált gyümölcslevek, fogyaszthatók.
- Napi fél-egy órát mozogni, tornázni kell (ha lehet a szabadban) a kúra alatt.
- Heti 1-2 alkalommal célszerű elmenni szaunázni és masszázsra.
- A gyümölcsleveket mindig hígítsuk fel szénsavmentes ásványvízzel.
- Ha lehet csak frissen préselt vagy bioleveket igyunk.
- Ajánlott tisztító tea keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. A nap folyamán kortyolgassuk el.
- Aki szeretné az emésztőrendszerét jobban kitisztítani, igyon meg reggel éhgyomorra
- 2 dl keserű gyógyvízet (Mira, Ferencz József)
- 2 dl hígított aszalt szilvalevet
- 2 dl hígított savanyú káposztalevet (sótlant!)
FOGYASZTHATÓ ÉTELEK
Az itt felsoroltak csak mintaként szolgálnak, természetesen a szezonnak megfelelően más zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatók. Az egyes napok is rugalmasan felcserélhetők egymással, sőt az alábbi minta szerint szabadon formálható is a diéta a fenti szabályok és tanácsok keretei belül!
Reggelire 2-3 szelet kukorica Abonett, vagy rizsszelet vajjal vagy avokádó krémmel. Lehet kukorica (kornflex), rizspehely müzlit (nem édesített, színezéket és mesterséges adalékot nem tartalmazó!) is enni a felsoroltak helyett.
Hogy milyen formában fogyaszthatjuk a krumplit?
Mutatunk néhány példát.
- Héjában főtt burgonya
- Héjában főtt burgonya
- Petrezselymes burgonya
- Burgonyasaláta
- Burgonyaleves
Bemutatunk egy mintaétrendet:
1. nap
Ebéd: 300 g héjában főtt burgonya
évszaknak megfelelően valamilyen saláta, retek
10 g vaj, fűszerek, száraz, natúr zöldfűszerekből
Vacsora: 200 g burgonyaleves, benne hagyma, répa, zeller
saláta 5 g vaj, vagy hidegen sajtolt olajjal
2. nap
EBÉD: 300 g törtburgonya
paradicsompüré vagy saláta
5 g vaj, fűszerek
VACSORA:
200 g héjában sült burgonya
vegyes zöldségsaláta
5 g vaj, fűszerek
3. nap
EBÉD: 300 g petrezselymes burgonya
zöldségek
5 g vaj, fűszerek
VACSORA:200 g burgonyapüré
káposztasaláta
5g vaj, fűszerek
4. nap
EBÉD: 400 g burgonyasaláta
vegyes zöldségtál
5g vaj, fűszerek
VACSORA:200 gr héjában sült burgonya
paprikasaláta
vaj, fűszerek
5. nap
EBÉD: 3 dl burgonyaleves
vegyes zöldségtál
5g vaj, fűszerek
VACSORA: 200 gr héjában főtt burgonya
retek vagy más zöldség
5 gr vaj, fűszerek
6. nap
EBÉD: 300 g burgonyagulyás
paradicsom, hagyma
paprika, burgonya
VACSORA: 200 g burgonyapüré
sárgarépa, saláta stb
5 gr vaj, fűszerek
7. nap
EBÉD: 300 gr Bircher-burgonya
(félbe vágott, köménnyel
megszórt sült burgonya)
valamilyen saláta
VACSORA: 3 dl burgonyaleves
paradicsomsaláta és 2 db
rizs szelet kevés vajjal