Krumplidiéta

Krumplidiéta

Bőrünk szépsége és az emésztőrendszerünk állapota között szoros a kapcsolat. Egészséges bőr esetén is szívesen javaslom időnként az emésztőrendszer tehermentesítését, hogy tisztuljon és regenerálódjon. Ilyen esetben havonta néhány napos diéta is áldásos. Beteg bőr esetén pedig még fontosabb, mert kiválóan segítheti a szervezet regenerálódását, és akár több hetes kúrát is tarthatunk.

Egy enyhe lúgosító méregtelenítő diétáról van szó. Hatására kiürülnek a szervezetben felhalmozott ödémák és gyulladást keltő anyagok. A szövetek tehermentesülnek, javul a keringés, és fittebbnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat. 

Kiválóan alkalmas önmagában is 1-4 hétig méregtelenítésre, megújulásra, mert intenzíven leveszi a terhelést az emésztőrendszerről, így kiválóan tud regenerálódni.

A FŐBB SZABÁLYOK AMIT BE KELL TARTSUNK

  • A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
  • Legalább napi 2,5 – 3 liter ásványvizet el kell fogyasztani.
  • Lehetőleg este már csak kevés gyümölcsöt együnk és főleg ne puffasztót a csonthéjas magvúak, mint a szilva, barack, cseresznye és a szőlő is kerülendő).
  • Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
  • Tilos a kúra során zsírban sült burgonyát (pomes, hasábburgonya) fogyasztani!
  • a kúra alatt tilos húst és édességeket enni!
  • a salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük, esetleg mélyhűtöttből.
  • ne használjunk konzerveket, porleveseket!
  •  A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, ill. természetes fűszereket, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.
  • A salátákra semmilyen majonézes öntetet ne tegyünk.
  • Délben fogyaszthatunk bármilyen zöldséglevest is, azok elkészítéséhez ne használjunk mesterséges ízesítő szereket (leveskocka, porok, stb.), zsírt, habarást, vagy rántást.
  • Néha a krumplit le lehet cserélni sótlan főtt barna rizsre is.
  • A kúra alatt tilos alkoholt fogyasztani!

 

NÉHÁNY JÓ TANÁCS

  1. Csak nagyon minimálisan sózzuk az ételeket (ha lehet, teljesen el is hagyhatja!) és részesítsük a nátriumszegény sót előnyben.
  2. Rágjunk meg mindent nagyon alaposan.
  3. A burgonya esetleg barna rizzsel vagy puliszkával is helyettesíthető.
  4. Étkezések között gyümölcs, gyógyteák, folyadék és frissen centrifugált gyümölcslevek, fogyaszthatók.
  5. Napi fél-egy órát mozogni, tornázni kell (ha lehet a szabadban) a kúra alatt.
  6. Heti 1-2 alkalommal célszerű elmenni szaunázni és masszázsra.
  7. A gyümölcsleveket mindig hígítsuk fel szénsavmentes ásványvízzel.
  8. Ha lehet csak frissen préselt vagy bioleveket igyunk.
  9. Ajánlott tisztító tea keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. A nap folyamán kortyolgassuk el.
  10. Aki szeretné az emésztőrendszerét jobban kitisztítani, igyon meg reggel éhgyomorra
  •  2 dl keserű gyógyvízet (Mira, Ferencz József)
  •  2 dl hígított aszalt szilvalevet
  •  2 dl hígított savanyú káposztalevet (sótlant!)

 

FOGYASZTHATÓ ÉTELEK

Az itt felsoroltak csak mintaként szolgálnak, természetesen a szezonnak megfelelően más zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatók. Az egyes napok is rugalmasan felcserélhetők egymással, sőt az alábbi minta szerint szabadon formálható is a diéta a fenti szabályok és tanácsok keretei belül!

Reggelire 2-3 szelet kukorica Abonett, vagy rizsszelet vajjal vagy avokádó krémmel. Lehet kukorica (kornflex), rizspehely müzlit (nem édesített, színezéket és mesterséges adalékot nem tartalmazó!) is enni a felsoroltak helyett.

Hogy milyen formában fogyaszthatjuk a krumplit?

Mutatunk néhány példát.

  • Héjában főtt burgonya
  • Héjában főtt burgonya
  • Petrezselymes burgonya
  • Burgonyasaláta
  • Burgonyaleves

Bemutatunk egy mintaétrendet:

1. nap

Ebéd: 300 g héjában főtt burgonya               

évszaknak megfelelően valamilyen saláta, retek

10 g vaj, fűszerek, száraz, natúr zöldfűszerekből

 

Vacsora: 200 g burgonyaleves, benne hagyma, répa, zeller

saláta 5 g vaj, vagy hidegen sajtolt olajjal                                                                                                                                             

 

2. nap

EBÉD: 300 g törtburgonya

paradicsompüré vagy saláta

5 g vaj, fűszerek                                                                                                                                                                                    

VACSORA:

200 g héjában sült burgonya

vegyes zöldségsaláta

5 g vaj, fűszerek 

 

3. nap 

EBÉD: 300 g petrezselymes burgonya

zöldségek

5 g vaj, fűszerek

 

VACSORA:200 g burgonyapüré

káposztasaláta

5g vaj, fűszerek

 

4. nap

EBÉD: 400 g burgonyasaláta

vegyes zöldségtál

5g vaj, fűszerek

 

VACSORA:200 gr héjában sült burgonya

paprikasaláta

vaj, fűszerek

 

5. nap

EBÉD: 3 dl burgonyaleves

vegyes zöldségtál

5g vaj, fűszerek

 

VACSORA: 200 gr héjában főtt burgonya

retek vagy más zöldség

5 gr vaj, fűszerek

 

6. nap

EBÉD: 300 g burgonyagulyás

paradicsom, hagyma

paprika, burgonya

 

VACSORA: 200 g burgonyapüré

sárgarépa, saláta stb

5 gr vaj, fűszerek

 

7. nap

EBÉD: 300 gr Bircher-burgonya

(félbe vágott, köménnyel

megszórt sült burgonya)

valamilyen saláta

 

VACSORA: 3 dl burgonyaleves

   paradicsomsaláta és 2 db

  rizs szelet kevés vajjal

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha érdekelnek legújabb megosztásaink!

FELIRATKOZOM

Szeretném elsőként elolvasni a legújabb cikkeket.